Printre cele mai cunoscute materiale din care se realizează mobilierul sunt: Mdf-ul și Pal-ul. Există multe diferențe între ele, consumatorul văzându-le în special la diferența de preț.
MDF
Mdf-ul este un material din resturi de lemn tocate foarte mărunt, care se poate freza într-o manieră prin care se pot obține fronturi decorative foarte complexe. Datorită conținutului foarte fin, frezările se pot realiza pe toată suprafață plăcii.
În cazul în care este vopsit, înfoliat sau melaminat, se poate obține un grad de luciu ridicat ce oferă un aspect de oglindă.
De asemenea, în cazul în care este vopsit sau înfoliat, acest tip de material este potrivit și pentru baie, rezistând o perioadă îndelungată la umezeală, atât timp cât este tratat și utilizat corespunzător.
Datorită atributelor superioase ale MDF-ului, costurile de achiziție sunt mai ridicate decât ale PAL-ului.
Acesta însă nu este foarte potrivit pentru realizarea corpului unui mobilier deoarece este un material flexibil, care se poate indoi sau curba în timp. Tot din același motiv, MDF-ul nu este potrivit pe post de blat fară o structură de întârire existentă.
PAL
PAL-ul se obține din presarea resturilor de lemn tocate, în combinație cu diverși adezivi.
El poate fi folosit doar la interior, razele soarelui și apa îl afectează, degradândul în timp.
Printre avantajele acestui tip de material se enumeră faptul că este mai economic și se pretează pentru interioarele corpurilor de mobilier.
Din cauza structurii mai rare, acesta nu este atât de rezistent dacă este folosit pe post de front (ca și MDF-ul), fiind afectat de diferite tipuri de manopere și manipulări. Cele mai des întâlnite degradări sunt prezente la îmbinări sau la inserarea feroneriei unde carotarea materialului este necesară.
Structura materialului nu permite a fi vopsit și nu se pot realiza frezări.
Însă un PAL calilativ este perfect pentru realizarea corpurilor unul mobilier. Acesta este foarte putin flexibil și nu se deformează în timp dacă este manipulat adecvat. De asemenea este mai ieftin decât MDF-ul. În cele mai multe cazuri, înteriorul unui mobilier este alb (sau o culoare neutră) și nu necesită vreo frezare sau vopsire specială, astefel încât proprietațile MDF-ului referitoare la aspect nu sunt necesare.
Un PAL calitativ se recunoaște după densitatea rumegușului ce îl compune și după grosimea melaminei. De preferat este PAL-ul de 18 cm, o variantă mai subtire fiind prea fragilă pentru un mobilier ce se dorește a fi utilizat o lungă durată de timp.
Comments